Marge calculator
Bereken hier de marge op een gerecht

Resultaat wordt hier weergegeven

Wat is Marge?

Marge is het verschil tussen de verkoopprijs en de kosten van een product. Dit bepaalt hoeveel je overhoudt na het betalen van je kosten.

Nettomarge berekenen:

Nettomarge = Nettoverkoopprijs - F&B kost

Bijvoorbeeld: €20 - €5 = €15

Nettomarge percentage:

(€15 / €20) × 100 = 75%

Mix-marge en rendabiliteit

Niet elk gerecht heeft dezelfde marge. Sommige gerechten of dranken (zoals frisdranken) hebben een hoge marge, terwijl andere (zoals steak) een lage marge hebben.

Een totale mix-marge van ±75% wordt als gezond beschouwd in de horeca.

Voorbeeld mix-marge:

ProductAandeel in verkoop (%)Marge (%)Gewogen marge (%)
Homemade ice tea208016
Hoofdgerecht406927,6
Dessert209018
Dagschotel206012

Totale mix-marge = 73,6% (door slimme prijszetting en menu-engineering)

Praktijkgerichte finance opleidingen

Wil je meer grip op je cijfers? Heb je een opfrissing nodig of ben je pas gestart? Horeca Forma biedt gratis finance opleidingen voor 'niet-finance' horecamensen:

  • Opleiding Foodcostberekening (1 dag)
  • Opleiding De ideale verkoopprijzen bepalen voor een winstgevende kaart (2 dagen)
  • Opleiding Het management van een financieel gezonde horecazaak (1 dag)
Vergroot je financieel inzicht