Resultaat wordt hier weergegeven
Marge is het verschil tussen de verkoopprijs en de kosten van een product. Dit bepaalt hoeveel je overhoudt na het betalen van je kosten.
Nettomarge = Nettoverkoopprijs - F&B kost
Bijvoorbeeld: €20 - €5 = €15
(€15 / €20) × 100 = 75%
Niet elk gerecht heeft dezelfde marge. Sommige gerechten of dranken (zoals frisdranken) hebben een hoge marge, terwijl andere (zoals steak) een lage marge hebben.
Een totale mix-marge van ±75% wordt als gezond beschouwd in de horeca.
Product | Aandeel in verkoop (%) | Marge (%) | Gewogen marge (%) |
---|---|---|---|
Homemade ice tea | 20 | 80 | 16 |
Hoofdgerecht | 40 | 69 | 27,6 |
Dessert | 20 | 90 | 18 |
Dagschotel | 20 | 60 | 12 |
Totale mix-marge = 73,6% (door slimme prijszetting en menu-engineering)
Wil je meer grip op je cijfers? Heb je een opfrissing nodig of ben je pas gestart? Horeca Forma biedt gratis finance opleidingen voor 'niet-finance' horecamensen: